Hoe Rome begon… (753 v. Chr.)

Rome is in het begin een kleine nederzetting aan de Tiber, midden in Italië.

Rome is in het begin een kleine nederzetting aan de Tiber, midden in Italië.

Rome begint waarschijnlijk als een dorp van vissers aan de rivier de Tiber, in hartje Italië. Volgens een hele beroemde legende werd de stad in 753 v. Chr. gesticht door de tweelingbroers Romulus en Remus. Maar of dat nou echt gebeurd is…

 

LupaDe wolvin van het Capitool.
Romulus en Remus zijn de kleinzoons van Numitor, de verbannen koning van de stad Alba Longa. Numitors boosaardige broer, die de troon heeft ingepikt, wil van de pasgeboren baby’s af en geeft opdracht hen te verdrinken in de Tiber. De soldaten krijgen medelijden en laten hen in een mandje op de rivier wegdrijven. De mand spoelt aan en Romulus en Remus worden door een wolvin gezoogd, tot de herder Faustulus ze vindt en opvoedt. Romulus en Remus worden als grote jongens ontdekt door hun grootvader Numitor en samen helpen zij hun grootvader om zijn broer te verjagen. De wolvin die de latere stichters van Rome redde is nog steeds symbool van de stad.

Heuvels. Rome ligt in een heuvelachtig gebied rondom de Tiber. Eén van die heuvels, het Capitool, is de plek waar Faustulus Romulus en Remus gevonden heeft. Daarom besluiten ze hier laten hun stad te bouwen. Rome wordt een stad op Zeven Heuvels.

Heuvels.
Volgens de traditie telt Rome zeven heuvels. Eén daarvan is het Capitool, de plek waar Faustulus Romulus en Remus als baby’s vond. Daarom besluiten Romulus en Remus later op die plek hun eigen stad te stichten. Kort na het ontstaan van Rome zou de stad zo groot zijn geworden dat één heuvel al niet meer genoeg was en er nog vier bij kwamen. Later zouden er nog twee volgen.

Gieren. In de Oudheid keek men vaak naar de vogels in de lucht om de toekomst of de wil van de goden te bepalen. Zo proberen Romulus en Remus te beslissen wie van hen koning van Rome wordt. Eerst ziet Romulus

Gieren.
In de Oudheid keek men vaak naar de vogels in de lucht om de toekomst te voorspellen of de wil van de goden te lezen. Romulus en Remus proberen op die manier te bepalen wie van hen koning van de nieuwe stad zal worden. Romulus ziet als eerste een groep van zes gieren, maar Remus ziet er daarna twee keer zoveel. Wie heeft er nu  gelijk?

Romulus contra remusRomulus en Remus krijgen ruzie.
Het verhaal van Romulus en Remus eindigt helaas treurig. De ruzie over het koningschap loopt zo uit de hand dat het tot een echte strijd komt. Romulus wint uiteindelijk en wordt de eerste koning van de stad, die naar hem genoemd wordt: Rome.

muurMuur.
Na zijn verkiezing tot koning begint Romulus met de bouw van een muur om de stad. De jaloerse Remus springt spottend over de muur, die nog niet klaar is, om Romulus’ werk aan de muur belachelijk te maken. Romulus wordt zo kwaad dat hij Remus doodt, met de boodschap dat Rome dit zal doen met elke vijand die de stad probeert binnen te komen.

Boef en Sabijnse maagdBoef.
Het vroege Rome is een soort verstopplaats voor gezochte misdadigers, die in Rome niet vervolgd worden voor misdaden in een ander gebied. Ook komen veel vluchtelingen naar de stad om er een nieuw bestaan te beginnen. Het wemelt er in het begin dan ook al snel van de nieuwe bewoners, maar bovendien zijn er bijna helemaal geen vrouwen…

Sabijnse Maagdenroof.
Om aan vrouwen te komen ontvoeren Romulus en zijn mannen met een list alle huwbare meisjes uit de naburige stad Sabina. Het zijn er wel 683! Daar komt natuurlijk oorlog van! Terwijl de Sabijnen zich echter voorbereiden op de oorlog vragen de Romeinse mannen de meisjes ten huwelijk en worden er gezinnen gesticht. Als de veldslag eindelijk uitbreekt gaan de ontvoerde dames met hun baby’s tussen de legers staan en stichten zo vrede. Voortaan zijn de Romeinen en de Sabijnen bondgenoten.

WIST JE DIT AL?Gezichtjes1

– De oudste geschiedenis van Rome bestaat vooral uit legenden. Dat betekent dat een deel van de verhalen misschien waar is, maar dat er op den duur een heleboel omheen verzonnen is.

– De Romeinen probeerden hun geschiedenis aan de Griekse mythologie te verbinden. De dichter Vergilius schreef daarom een lang gedicht over hoe de Trojaanse held Aeneas na de val van Troje naar Italië vluchtte. Romulus en Remus zouden van hem afstammen.

– Rome begon als een dorpje aan de Tiber. Het werd uiteindelijk de hoofdstad van een enorm rijk. Ook nu nog is het de hoofdstad van Italië.

– Volgens het verhaal stichtten Romulus en Remus de stad Rome in 753 voor Christus. De oude Romeinse jaartelling begon daarom bij die stichting. Voor de Romeinen was dat dus het jaar 1.

– Als je nu in Rome wandelt, zie je hier en daar nog afbeeldingen van de Romeinse wolvin met de twee baby’s Romulus en Remus.

Gezichtjes4BELANGRIJKE FIGUREN UIT DE LEGENDEN OVER DE STICHTING VAN ROME:

AeneasAeneas. Deze held uit de Romeinse mythologie kwam uit de stad Troje, in Klein-Azië (nu Turkije). In een beroemd Grieks verhaal wordt deze stad na tien jaar oorlog door de Grieken veroverd. Aeneas wist te ontsnappen, met zijn zoontje aan de hand en zijn oude vader op zijn rug. Volgens het verhaal leidde hij hierna de Trojaanse vluchtelingen naar Italië, omdat de goden wilden dat zijn nakomelingen hier een stad zouden stichten. Ascanius, de zoon van Aeneas, stichtte Alba Longa. Hij was een voorvader van Romulus en Remus, die hier ongeveer 500 jaar later geboren werden.

AmuliusAmulius. De boze koning van Alba Longa, die de troon had afgepakt van zijn oudere broer Numitor en hem de stad uit joeg. Dat kon gemakkelijk, want Numitor was al oud en had geen zoon die hem kon verdedigen. Jaren later ontdekte Numitor op het platteland de tweelingbroers Romulus en Remus, die zijn kleinzoons bleken te zijn. Zodra de jongens daarachter kwamen zetten ze Amulius af en maakten Numitor weer koning van Alba Longa.

Rhea SilvaRhea Silva. De enige dochter van Numitor. Omdat Amulius niet wilde dat Rhea Silva zoons zou krijgen, dwong hij haar om een Vestaalse Maagd te worden, een priesteres die niet mocht trouwen of kinderen krijgen. Toch werd ze zwanger van de god Mars, die verliefd op haar was. Voor straf liet Amulius Rhea Silva in de rivier de Tiber gooien, net als haar baby’s Romulus en Remus. De god van de Tiber werd echter ook verliefd op haar. Hij nam haar tot vrouw en liet het mandje met Romulus en Remus veilig naar de oever drijven.

Gezichtjes3FOUT! Deze dingen hoor je vaak, maar ze kloppen niet!

– Volgens het verhaal van Romulus en Remus werd Rome in 753 voor Christus gesticht. Er woonden in werkelijkheid waarschijnlijk al veel langer mensen op die plek. Al wel 250 jaar daarvoor! Dit waren boeren en vissers.

– Dat Romulus en Remus een echte grote stad bouwden is ook maar een verhaal. Rome ontstond waarschijnlijk al veel eerder, maar was ook in 753 v. Chr. nog veel te klein voor een echte stad.