Een Romeinse strip op school?

Dat de Romeinse tijd een geliefd onderwerp is voor strips staat vast. Elke Romeinen-liefhebber is ongetwijfeld bekend met de avonturen van Asterix de Galliër en ook Suske en Wiske hebben met ‘Het geheim van de gladiatoren’ een avontuur in de Romeinse tijd beleefd. Sinds kort hebben wij hier op Romeinen.info Marcus & Marbod te gast. En dat een strip over de Romeinen helemaal niet komisch hoeft te zijn, is bewezen door andere Ken Broeders, die in zijn Apostata het leven van de laat-Romeinse keizer Julianus de Afvallige bewerkt tot een wonderlijk teken- en schilderwerk.

Toch zijn dit allemaal strips die vooral bij wijze van entertainment gemaakt zijn, ofschoon er soms uitgebreide documentatie aan vooraf gaat en entertainment altijd een opstap naar educatie kan zijn. Asterix biedt met zijn dubbele bodems echter maar weinig betrouwbare informatie en bestaat eigenlijk vooral uit de bespotting van allerlei stereotypes – zowel historische als hedendaagse. Heel geestig en fraai getekend, maar wel puur entertainment. Apostata komt met zijn serieuze toon veel dichter in de buurt, al vertelt ook deze strip meer een verhaal. Bovendien is Apostata duidelijk voor volwassenen, wat de toepassing ervan in de klas niet eenvoudiger maakt. Daadwerkelijk educatieve strips voor op school zijn sowieso een zeldzaamheid, maar over de Romeinen zijn deze er nog bijna helemaal niet. Dat dergelijke strips goed werken is in elk geval al bewezen. De door Eric Heuvel getekende strips over de Tweede Wereldoorlog zijn een behoorlijk succes geworden, waarbij het verhaal van de oorlog ook door ogen van gewone kinderen wordt verteld. Dat concept bestond eerder al in kinderboeken, maar het verschil is dat het medium strip de zaak meer visualiseert.

Er gaan inmiddels meerdere stemmen op om ook andere historische periodes te behandelen, waarbij de aandacht sterk uitgaat naar de Romeinen, omdat de limes de laatste jaren steeds meer in de belangstelling gekomen is. Daarbij is het gebrek aan kennis van de Romeinse tijd ook steeds duidelijker.

Tekenaar Hennie Vaessen en uitgever Tine Bouwhuis, de opzetters van PelikaanPers, hebben de ambitie om een dergelijke strip te gaan maken. Ervaring met educatieve strips hebben zij al duidelijk, want PelikaanPers heeft al een drieluik over de Slag om Arnhem gepubliceerd, evenals een uitgebreid stripboek over de slag om de Grebbeberg. Authenticiteit staat hierbij hoog in het vaandel, zodat de strips ook bruikbaar zijn in het onderwijs. Onlangs liep Romeinen.info hen tegen het lijf op de Limes Netwerkdag, waar zij hun plannen presenteerden. Als voorbeeld toonden zij een pagina-opzet, om te laten zien hoe een serieuze strip over de Romeinen in ons land eruit zou kunnen zien.

Een ruwe opzet van hoe een realistische historische strip over de Romeinen in ons land eruit zou kunnen zien. (©Hennie Vaessen/PelikaanPers)

Een ruwe opzet van hoe een realistische historische strip over de Romeinen in ons land eruit zou kunnen zien. (©Hennie Vaessen/PelikaanPers)

‘Een strip maken in eigen beheer zonder grote partijen en subsidie is erg moeilijk in Nederland,’ zegt Hennie Vaessen. ‘Daarom willen we proberen om een strip te ontwikkelen over de Limes voor de benedenbouw van het voortgezet onderwijs. Een realistische strip waarin het onderwerp serieus genomen wordt. Kortom, een strip waar ook volwassenen (en geschiedenisliefhebbers) veel plezier aan kunnen beleven.’

Afgaande op de opzet die wij te zien hebben gekregen (en hier mochten tonen aan onze trouwe volgers) zijn wij in elk geval erg nieuwsgierig. Meer informatie over het werk van Hennie Vaessen en Tine Bouwhuis is te vinden op www.pelikaanpers.nl. Wij zullen de ontwikkelingen in elk geval blijven volgen.

Giel

Giel

Giel is al sinds zijn prilste jeugd diep geïnteresseerd in geschiedenis en in de Romeinse tijd in het bijzonder. Na zijn MA in geschiedenis te hebben gehaald aan de Universiteit Leiden is hij zelf dieper en dieper in het Romeinse verleden (met name dat van Nederland) gaan graven. Naast geschiedwetenschappelijk onderzoek houdt hij zich bezig met het omzetten van de resultaten in creatieve projecten, opdat er leerzaam doch leuk materiaal geproduceerd wordt. Hoofdinteresses zijn de geschiedenis van het Romeinse rijk, de Romeinen in Nederland en het Romeinse leger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER