Giel

Giel

Giel is al sinds zijn prilste jeugd diep geïnteresseerd in geschiedenis en in de Romeinse tijd in het bijzonder. Na zijn MA in geschiedenis te hebben gehaald aan de Universiteit Leiden is hij zelf dieper en dieper in het Romeinse verleden (met name dat van Nederland) gaan graven. Naast geschiedwetenschappelijk onderzoek houdt hij zich bezig met het omzetten van de resultaten in creatieve projecten, opdat er leerzaam doch leuk materiaal geproduceerd wordt. Hoofdinteresses zijn de geschiedenis van het Romeinse rijk, de Romeinen in Nederland en het Romeinse leger.

2 Reacties

 • Wouter

  Mooie artikels Giel! Weet u toevallig ook dingen over Legio V Alaudae – een legioen van Caesar? Dit zou mij enorm helpen.

  ALvast bedankt!

  8 november 2019 at 11:16 am
  • Giel
   Giel

   De naam klonk mij op een andere manier bekend in de oren: uit het Vierkeizerjaar en de Bataafse opstand! Ik heb het even nagekeken en Legio V Alaudae zat na de Varusslag (9 na Chr.) gelegerd in Castra Vetera, bij Xanten. Volgens het verslag van Tacitus wist het castellum Flevum te ontzetten toen dat in 28 na Chr. door opstandige Friezen belegerd werd. Waarschijnlijk had Legio V ook een detachement in het fort bij Arnhem zitten. Zoals je in de artikelen over Xanten en de Bataafse opstand kunt lezen, trok het leeuwendeel van Legio V in 69 naar Rome. Het restant raakte betrokken in de strijd met de rebellen en leed hevige verliezen toen Vetera na een lange belegering werd platgebrand. Dat is alles wat ik zo gauw beschikbaar heb.

   8 november 2019 at 4:21 pm

LAAT EEN REACTIE ACHTER