Mythologisch riembeslag

398_4

Een Romeinse soldaat kon je herkennen aan zijn militaire riem, welke tegenwoordig vaak een cingulum militares genoemd wordt. Deze leren riem was vaak bruin of rood, en voorzien van metalen plaatjes. Tijdens de vroege Keizertijd droegen soldaten vaak hun riemen op de “cowboy” manier, d.w.z. dat ze twee riemen kruislings droegen. Aan de ene riem werd vaak het zwaard (gladius) vast gehangen, en aan de andere riem doorgaans de dolk (pugio) aan speciale haakjes. In de loop van de tijd werd deze 2e riem vaak voorzien van 3-8 stroken van leer met metalen beslag en amuletjes. Men vermoed dat dit een mode-ontwikkeling is, begonnen met het splijten van de uiteinden van de riemen, ontwikkelend naar het maken van een apart schortje. milit-cingulum-brit

Fysieke bescherming bood het schortje niet, hoogstens psychologisch! Ook wordt de zwaardriem geleidelijk aan in de 1e eeuw n. Chr. vervangen voor een schouderriem. Mogelijkerwijs hangt dit samen met de opkomst van de plaatpantsers (lorica segmentata), waarop twee riemen onpraktisch zijn door de breedte en gladheid van het pantser. Uiteindelijk verdwijnen ook deze schortjes weer en zien we het beslag in volume verminderen, maar wel meer versierd worden. Ten tijde van de laat Romeinse tijd zijn beide riemen geïntegreerd in 1 grote riem.

Riembeslag met Romulus & Remus, gevonden in Vindonissa

Riembeslag met Romulus & Remus, gevonden in Vindonissa

Deze riemen waren van groot belang van de soldaten, en vormden deel van hun identiteit. Er schenen zelfs straffen te worden uitgedeeld waarbij soldaten hun riem af moesten doen! Deze riemen zijn dus ook zeer persoonlijk en werden vaak in de loop van de jaren uitgebreid, vervangen en versierd. Vaak werden ze bedekt met een laag tin of zilver ter versiering, en ook stonden er vaak afbeeldingen op. Het plaatje zichtbaar hierboven is afkomstig uit Vindonissa, dateerbaar tot de 1e eeuw na Christus. Op dit plaatje is de oorsprongsmythe van Rome afgebeeld. We zien een wolf die twee kinderen aan het zogen is; Romulus en Remus, de stamvaders van de Romeinen.

Joerie

Joerie

Joerie heeft een MA in Classical & Mediterranean Archaeology en Museum Studies van Universiteit Leiden. Hij is al jaren werkzaam in de museale wereld. Zijn onderzoeksinteresses zijn bovenal Romeinse militaria en antieke religie. Joerie is eigenaar en webmaster van Romeinen.info, en is de site gestart om een leuk medium te creëren voor iedereen om zijn/haar kennis te delen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER